Bänkpressteknik

Av | oktober 27, 2015

Idag tänkte skriva lite om teknik inom bänkpress. Att ha en bra teknik kan vara avgörande för hur mycket vikt du kan ta i en övning. Det kan också avgöra hur bra kontakt du får och därmed hur bra muskeltillväxt och styrkeökning du får. Att träna med dålig teknik är som att läsa en bok med hög musik tycker jag man kan säga. Det blir inte bra helt enkelt.

Olika tekniker inom bänkpress

Som jag anser finns det främst två olika tekniker att använda sig av inom bänkpress. Det handlar helt enkelt om vad du vill uppnå. Vill du bygga större muskler, alltså mer volym, så finns det en viss teknik. Vill du istället bara bli så stark som möjligt finns det en annan teknik. Jag tänkte beskriva båda två. OBS detta är ju inte totala sanningar utan bara mina egna uppfattningar

Bänkpressteknik för volym

Att träna bänkpress för att få större muskler/mer volym kallar jag för ”bodybuildingbänk”. Det går helt enkelt ut på att isolera brösten så mycket som möjligt. För att göra detta är fokus på att ha ryggen plant mot bänken. För att förbättra detta kan man ta upp fötterna och hålla dom i luften. Självklart bör man sänka vikten lite då. Du har helt enkelt dina lår 45 grader från rumpan sett, alltså pekandes rikt upp mot taket. Sedan typ smalbenen 45 grader från låren, parallellt med golvet. Detta funkar bra och jag tycker att man får extra skön och bra kontakt i bröstet.

Bänkpress för att bygga styrka

För att bli start i bänkpress är tekniken lite annorlunda. Målet är att blanda in så många muskler som möjligt. Lägg dig på bänken och dra fötterna bak och tryck ner dom hårt i golvet. Brösta upp dig så mycket som möjligt. OBS rumpan måste vara i. I alla fall för att vara ett godkänt lyft på tävling. På detta sätt blandar du bland annat in ryggen mer i rörelsen och kommer att orka mer vikt DIREKT. Så om du inte har bänkat på detta sätt tidigare och testar det nu, till exempel om du kör en maxning, så kanske du kommer att öka många kilo! Så var det för mig i alla fall.

Dave Tate om bänkpressteknik

Min idol inom bänkpress är helt klart amerikanen (?) Dave Tate. Jag har kollat hans videos på Youtube och lärt mig väldigt mycket därifrån. Hans serie ”So You Think You Can Bench” Finns i många delar och jag kan verkligen rekommendera dom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.